JAUME SOTERAS
Se’m fa difìcil escriure amb poques lletres els records que em porta aquesta entrevista. En Jaume i jo varem compartir l’època del nostre Liceu i una gran amistat. Així que totes les seves vivències, son també les meves. El Jaume, però, ha anat més lluny, i ha sabut, amb tota la seva generositat, regalar el seu saber als qui més ho necessitaven.
Bravo!
*>* Perquè vas escollir ser ballarí? Com va ser que vas descobrir que ho volies ser? Qui et va animar ?
Recordo que els estius en el meu veïnat, hi havia una noia, Mercè. Reunia als nens per no estar tot l’estiu per als carrers i ens portava a la platja els matins. Per la tarda anàvem a casa seva i fèiem teatre. Bé, apreníem alguna Zarzuela en la qual cadascun de nosaltres tenia el seu paper. Això ho representàvem al final de l’estiu per als nostres pares. Fèiem playback de les cançons, ballàvem. Ho fèiem al magatzem de la fàbrica de gracioses que tenien els seus pares. Teníem cortines, decorats que feia en Joan, el seu xicot . Això va durar fins que vaig tenir nou anys. M’agradava ballar i d´aquesta manera va ésser com ho vaig descobrir.
*>* Comptaves amb el suport de la teva família? en aquells temps no estava ben vist que un noi es dediqués al ballet clàssic.
Era complicat, però tampoc estava massa ben vist ser ballarina… Sí que és veritat que vaig quedar-me sense amics a l’edad de tretze anys i això va ser en començar a anar a les classes a Barcelona. Però participava en les actuacions de final de curs amb l’Alícia Lluís, una amiga a la que també li agradava ballar, i a més, anàvem al mateix institut. També actuàvem a la celebració “homenatge als nostres vells”, que cada any es feien per la gent gran, en el Teatre del meu poble, Calella. Actualment ja no se celebre.
En quant als companys de classe, em deien alguna ximpleria com ara “el Jaume és una ballarina”. Mai vaig sentir-me malament del tot, perquè jo pensava per dins que “jo faig el que jo vull”
Els meus pares estaven contents de veure que jo era molt feliç, perquè sabien que el que feia era allò que jo tant estimava.
*>* Quants anys tenies quan et vas posar les sabatilles per primera vegada? Quina va ser la primera escola on vas estudiar ballet? I després?
Les primeres sabatilles les vaig comprar als deu anys a la botiga d’en Casimiro, a Barcelona. Eren dures com si fossin de fusta! Les vaig guardar durant molt de temps. La primera escola on vaig anar, va ser a Calella, amb una alumna d’en Joan Magrinyà, Nuri Coll, que va ser la meva primera professora. Si no recordo malament, després vaig anar directament al famós carrer Petritxol, a l’Estudi del mestre Magriñá. M’hi va portar la mateixa Nuri Coll. Crec que tenia 13 anys. Vàrem anar la meva mare i també van venir l’Alicia i la seva mare. No va ser difícil, al contrari, ens van apuntar, i ja està.
*>* Si, recordo a l’Alícia Lluís. Viatjar tres cops a la setmana, de Calella a Barcelona, i segurament la tornada a hores intempestives per aquella època, tenint en compte la vostra edat, devia ser un esforç considerable, oi?
Si, crec que anàvem tres cops a la setmana al principi, i fèiem el viatge junts en el tren.
Van ser molt anys de sortir del col·legi amb la bici, corren tots dos per poder arribar a l’estació de tren i no perdre’l. Després d’una hora de viatge, un altre cop a corre per els carrers de Barcelona, per arribar al carrer Petritxol i fer les classes. Però nosaltres estàvem tant contents!…. I, en ‘acabar, de nou a córrer per no perdre el tren de tornada. Si no recordo malament arribàvem a Calella a les 22:45h… Al matí, a mi amb costava molt anar a l’institut.
Bé, si que va ser un esforç, pero valia tant la pena!… Recordant-ho avui, després de tants anys, n’estic molt content d’haver-ho fet, perquè tota la meva vida ha girat al voltant d’aquell esforç. Estic molt agraït a totes les persones que en aquell moment vaig tenir al meu costat. Totes han contribuït a que jo sigui avui com soc.
*>* Sempre has viscut a Calella, després, amb el temps, no et vas plantejar moure’t a Barcelona?
A Calella hi vaig viure només fins que vaig entrar al Liceu. Llavors em vaig veure obligat a traslladar-me a viure a Barcelona. Hagués sigut impossible seguir vivint a Calella, i treballar al Liceu, amb els horaris que això comportava.
El que més sent-ho encara a dia d’avui, és no haver passat més temps a casa dels meus pares. Avui se el que el meu pare devia sentir jo entrava per la porta i ell li deia a una gosseta que tenia “PENNY, ha vingut en JAUME!”, ell li deia ”estàs contenta eh?”. Avui sé, que ell era el que estava content. I a la meva mare, el que jo marxes tan aviat de la casa li va fer plorar molt de temps. Això jo ja ho sabia, i per aquesta rao he pasat tots el estius, vacances de Nadal i sempre que he pogut, tornant a casa meva mentres he tingut al meus pares. Avui és el meu fill que viu lluny!!
*>* vas compaginar el ballet amb algun altre estudi?
Vaig acabar el batxillerat, i vaig arribar fins a sisè curs a l’Institut del Teatre de Barcelona, el setè curs dels estudis oficials de dansa, el vaig acabar al Conservatorio de Danza de Madrid. Haig d’afegir que durant molt de temps vaig prendre classes amb Elena Vilarroya, també a Madrid, durant l’època dels meus 30 anys, fins els 45. Per a mi, el treball de l’Elena ha estat el més interessant, sobre el cos i el moviment.
*>* pel que dius, has seguit estudiant dansa durant molts anys !! Sisplau, fes-nos cinc cèntims del treball de l’Elena Vilarroya i perquè va ser tant important per a tu.
És un treball que pot fer tot-hom. Té una part de preparació física i una part de la tècnica clàssica. Són diferents tipus de classes, elasticitat, flexibilitat, I enfortiment muscular. A les classes de dansa clàssica ens feia les correccions per arribar a entendre com s’ha de sentir un moviment i fer-ho de la manera més senzilla. La seva tècnica es el desglossament de la dansa clàssica punt per punt. És un treball en el qual el més important és tenir consciència de com s’estan sentint els moviments i com es troba tot el teu cos amb relació al moviment que estàs fent. En totes les escoles de dansa clàssica, un “plie” és el que és, però si no comptes amb les condicions físiques que la dansa clàssica requereix o tens alguna dificultad, les indicacions de la Elena t´ajuden a millorar. Evidentment, també la gent que té unes bones condicions físiques per la dansa clàssica, podria ben bé aprofitar i potenciar al màxim totes les seves qualitats en tècnica. El primer dia que vaig prendre la primera classe amb l’Elena, em vaig colocar en “primera posició”, i vaig plorar de veure tots els anys que havia estat enganyat creient que jo, ja ho feia bé.
El treball de l’Elena Villarroya és el que a mi més m’ha ajudat per donar classes als meus alumnes i poder presentar-los al Conservatori de Madrid, alumnes que no tenien masses condicions i així, ajuda-les a acabar la seva carrera i formar-les en com s’ha d’ensenyar als nens petits des de el principi.
*>* Com vas fer el pas al Ballet del Liceu? Qui t’ho va proposar? Com ho recordes? Quin impacte et va fer?
Un dia la senyora Conchita, que era la pianiste del mestre i també la seva secretària, va trucar a casa meva i em va dir “demà al matí, a les deu, t’espera la Mercè Núñez a la porta del carrer Sant Pau”. A l’entrar per aquella porta petita, que donava justament darrere l’escenari li vaig preguntar, “què és això?” Vaig al·lucinar perquè mai havia vist un escenari tan gran!. Ho recordo com alguna cosa que feia temps que esperaba.
*>* El mestre Magriña no t’ho va comentar abans, que un dia podries formar part del Ballet? Tan de sobte va ser?
Doncs, si, així va ser. Per a mi era una cosa que esperava que passes algun dia. Mai ningú va dir-me res abans. Jo deixava que tot anés passant, sense preocupar-me si entraria o no al Liceu, senzillament, en tenia prou fent el que més m’agradava. La sensació del moviment, “ballar” i aprendre.
*>* Explica’ns la teva trajectòria al llarg de les temporades que vas ser ballarí del Ballet del Liceu.
Si no recordo malament varen ser quatre temporades formant part del Ballet del Liceu, des del 1974 al 1978. Per a mi, uns anys molt bonics. Al matí les classes i assaig, tot seguit anàvem a dinar, i després marxàvem a corre cuita a les classes a l’Institut del Teatre. Per mi era com un joc, de fet mai vaig pensar que estés treballant.
*>* Tot i així devien ser jornades llargues i esgotadores, sobretot si hi afegim els dies de funció a la nit. Creus que la vocació i la passió, a part de la joventut, pot amb tot?
Bé sí que era cansat perquè estàvem tot el dia fora de casa. Durant aquests anys i entre temporades del Liceu vaig formar part del Ballet contemporani de Barcelona dirigit per Ramón Solé, del Ballet Contemporani de Barcelona direcció Col·lectiva, i del Ballet Teatre de Barcelona que dirigia la Clara Mkito.
*>* Quina peça va ser la primera que vas ballar en escena? Va ser un repte important per a tu? Segur que vas fer molts “pas de deux” era un rol on et senties a gust?
El primer ballet que recordo es “A Tiempo Romántico”. Jo estava encantat, a més, tenia una petita intervenció en un moment determinat que feia una “pirouette en arabesque”!! . La resta el mateix que els altres, res complicat.
A mi m’ha agradat fer qualsevol cosa damunt l’escenari. La part més important del que ballàvem eren danses per les òperes, i també recordo haver gaudit de corografies com “La Moza i el estudiante”, “El sombrero de tres picos” “Laberinto”, “Amor Brujo”, entre d’altres.
De ballarins n’hi havien pocs, així que tots fèiem de partners de les ballarines solistes. Vaig ser parella amb la Mercè Núñez i la Marta Guerrero. A les “Festes de la llum de Terrassa”, vàrem fer el “pas de deux” de les “Sílfides” amb la Mercè Núñez. A Girona, l’Elvira Gili i jo vàrem ballar el “pas de deux” del “Don Quijote”
*>* quin és l’actuació que et porta més bons records?
El record més entranyable em porta a una actuació a Calella . Jo ja havia complert els trenta anys i vaig ballar una havanera que es deia “Records d´Infants” i li vaig dedicar a la meva mestre Nuri Coll. A part dels meus pares, germà i família, va ser un repte personal presentar-me davant d’aquells que un dia es van apartar del meu costat. En aquella vetllada també va participar la meva amiga de tota la vida l’Alícia Lluís. Uns dies després vaig rebre una carta d’agraïment de l’Ajuntament de Calella. Per a mi va ser important.
*>* Sisplau, parla’ns de l’ambient que es respirava al Liceu, la convivència, les amistats, la competitivitat entre els ballarins, la relació entre les ballarines i els ballarins, i la relació amb el Cor l’Orquestra, els tramoies, etc…
En el meu cas no tenia massa relació amb la gent del cor o músics etc, per què no assajàvem massa tots junts, i també perquè jo veia a la gent de l’Orquestra i el Cor del Liceu molt més gran que jo. Quan fèiem una òpera, es feia un assaig general tots junts i això era tot. Recordo riure molt. Molta il·lusió i moltes ganes d’aprendre. Vivíem un molt bon ambient en aquell temps, crec que la gent en general érem d’una altre mena. Segurament un temps per tornar a viure en una altre vida.
*>* D’una altra mena?
Fèiem el que ens agradava i res més, vull dir que teníem molta il·lusió per ballar i per aprendre. Jo recordo anar amb la Elvira Gili fins a Terrassa per fer classe de “pas a deux”, i a Barcelona amb en Jordi Ventura, que donava classes al carrer Sant Pau, a l’antic estudi de la Maria de Ávila . Anàvem d’aquí cap allà per fer classes amb diferents professors.
Com a tots els llocs en els que et vas trobant, passa molta gent al teu voltant, poca que conservis tota una vida. Possiblement degut a la distància, en el meu cas perquè fa tant temps que visc a Madrid, feia temps que no sabia res dels ballarins de Barcelona. Avui però, gràcies a l’entrevista, estic molt content de rebre notícies de la gent que un dia va formar part de la meva vida.
*>* El mestre Magriñá. Què ens expliques? Com va influir en la teva carrera professional i personal? … i la senyora Conchita ?
A la senyora Conchita i al Mestre, els he recordat sempre. L’últim cop que els vaig veure va ser l’any 1983. Varen venir a la seu del Ballet Nacional de España. No vàrem parlar massa temps, el que si puc dir és que a ells se’ls veia contents mentre miraven l’assaig. Crec que el Mestre va tenir la satisfacció al veure’m ballar a la Companyia, almenys és el que jo vaig poder observar.
*>* Creus que el mestre Magriña va fer Escola? Creus que l’existència del Ballet del Liceu va ser cabdal per l’evolució de la dansa a Catalunya?
El Mestre ensenyava basant-se amb la tècnica de l’escola italiana ”Cecchetti”. He de dir que molts cops anant a fer classes amb diferents professors sempre m’han preguntat ,”¿ quien fue tu primer professor?”. Ho preguntaven pel moviment dels braços. A Madrid sempre deien això, que la escola Joan Magriñá, tenia uns braços molt bonics.
El fet que hi hagués una companyia de ballet al Teatre del Liceu, feia que la gent que començàvem tinguéssim un punt de referència. Quan jo vaig entrar al Liceu, el Mestre ja era gran i puc imaginar que ja estava cansat de fer tant d’esforç. Tot i així és admirable la seva continuïtat en el temps i tot el que ha deixat al seu pas.
Avui el recordo amb gran admiració.
*>* A quina edat vas deixar el Ballet del Liceu ? i si no és indiscreció, perquè? Vas seguir dedicant-te a la professió? Com?
Bé, allò que es deia “ El Servicio militar”. Aquella cosa tan absurda que et feien fer… Em vaig trobar en una ciutat en la qual jo no tenia res a veure, Ceuta .
Vaig aconseguir un permís especial per arribar més tard al regiment, a la nit. per anar a classes al Conservatori de Ceuta,, El vaig demanar només a l’arribar a Ceuta sense cap problema per què mel concedissin. mentre estava allá, va coincidir que es van celebrar les primeres audicions per la creació de la Compañía de Ballet Nacional Clásico que va dirigí Víctor Ullate, a Madrid.
Llavors, també vaig demanar un altre permís per poder anar a Madrid a fer les audicions. Me’l varen concedir, però aquesta vegada, restant-lo del temps de permís per anar a casa, que era d’un mes i això volia dir que només podria gaudir de tres setmanes. Per a mi valia la pena.
Els nois que varen ser escollits i estaban fent “la mili” a la península els hi van arreglar la situació i no van acabar. En el meu cas, varen intentar arreglar-ho però la diferencia era que jo estava fora de la península i en una altra comandància. El senyor Jesús Aguirre, que no recordo quin càrrec tenia al Ministeri de Cultura i amb qui vaig haver de parlar, em va assegurar que es comprometian a què, en acabar la mili m’incorporaria a la Compañía. Crec que vaig haver d’esperar uns sis mesos, que era el que em quedava per llicenciar-me.
A la Compañía de Ballet Nacional Clásico només vaig estar 7 mesos. L’estimat Victor [deixa anar un sospir] em va acomiadar, i jo no vaig perdre ni un moment. De seguida vaig anar a parlar amb L´Antonio Gades, que dirigia el Ballet Nacional, i em va contractar el mateix dia! vaig estar ballant amb aquesta companyia durant tres anys.
He passat molts anys impartint classes, cosa que he gaudit molt. Fins i tot vaig tenir una escola propia “ Escuela Danza 3 “ en la qual vaig tenir l’ocasió de presentar els meus alumnes al Conservatori de Danza de Madrid on van acabar la seva carrera . Al canviar el sistema del Conservatori i no poder presentar els alumnes per lliure, em vaig trobar amb una escola plena de “niñas de dos veces a la semana y quiero ser bailarina”, i donant classes de ball de saló, sevillanas, etc… I vaig dir prou!
De tant en tant col·laboro com a coreògraf amb dos grups de teatre “Getafe en Clave” i “Operanova spain “.
*>* Sé que has fet una feina important dedicada a les persones disminuïdes psíquiques, i se que va ser una feina emocionant per a tu. Ens ho expliques?
Durant alguns anys vaig donar classes al “Psico ballet” que dirigia la Maite Leon. Les classes eren de preparació física per poder preparar la coreografia, només pel que fa a la flexibilització , enfortiment muscular i relaxació.
Ha passat molt temps però ho recordo com una de les experiències més importants que he fet mai.
Vaig aprendre que jo era una persona creguda, que m’havia sentit sempre superior a la gent que no ballava. Vaig aprendre que no era important tenir un cos bonic o un peu més o menys maco. Vaig aprendre que era més important gaudi del que fas, de sentir-se important per fer alguna cosa que és molt significativa per a un mateix. Una de les coses més importants que he fet en la vida, és una coreografia que vaig ballar amb l’Eva, i poso el seu nom perquè encara que amb prou feina podia caminar sense caure, trontollant d’un costat a l’altre….. va aconseguir posar-se damunt els meus peus i al mourem jo, semblava que ella ballava. La seva cara era de felicitat.
Anys després vaig portar un pis tutelat amb persones amb discapacitat. Això també ho feia de manera altruista en acabar la meva jornada de feina. Ho vaig fer durant 9 anys. També molt content d’haver-ho fet.
Tot plegat, dues de les coses més boniques de la meva vida. Al final te’n adones de les diferents realitats que es poden viure en un mateix instant. I del fet que l’única cosa important és la teva capacitat d’adaptació a cada moment que et toca viure.
*>* Anècdotes que recordis del teu pas pel Ballet del Gran Teatre del Liceu.
Del pas per al Liceu tinc bonics records dels anys de joventut, d’il·lusió per ballar, d’inquietuds desconegudes, d´experiencias noves, de tot el que rodeja a la gent jove. Recordo un viatge a Las Palmas de Gran Canaria que alguns companys vàrem aprofitar per anar a prendre classe amb el professor de ballet Gelu Barbu.
…Un viatge a Trieste, amb el Ballet del Liceu, on vaig carregar tot el temps, amb una maleta d’una companya, per què no va arribar a pujar l’avió!!!!
El més sonat de tot va ser en una actuació, també del Liceu. Els dos solistes, l’Assumpció Aguadé i el Fernando Lizundia feien un “pas de deux” i en un moment donat el grup de ballarins havíem d’entrar a l’escenari per fer la pose final, amb un gran salt que es diu “temps levé en arabesque ”. No varem entrar al compàs que ens tocava i l’Assumpció, tot ballant, no parava de cridar-nos “temps levé”! “temps levé”!, així que atabalats, tots varem entrar en escena de manera desorganitzada , i com varem poder vàrem fer la posse. Tota una vergonya, va ser horrorós… i el públic mentrestant patejant des dels seus seients. Però… vaig riure tant……tant………. que encara a dia d’avui ho puc visualitzar.
Després d’explicar-vos tot això, sent-ho la necessitat de dir que el pas pel Ballet del Teatre del Liceu va ser molt important per a mi. Va fer que em sentís realitzat en allò que jo volia fer, i que només era “Ballar”. Aquella sensació que sentia quan era tan petit, era la mateixa que sentia quan ballava al Teatre del Liceu, al Ballet Nacional, al Ballet Contemporani, en d’altres grups, o preparant coreografies com he fet últimament, i especialment el mateix que sentia quan vaig ballar amb aquella nena l’ Eva, que no podia ni caminar.
Ballar és la meva vida encara que actualment ja no ho faig.
I el més important de tot, és que he après que “un” és ”un mateix sempre”, faci el que faci, i que la vida t’ajuda a conèixer-te a tu mateix.
*>* Moltes gràcies per compartir amb tots nosaltres aquesta part de la teva vida, i transmetre’ns la teva passió per la dansa, una forma de viure, una forma d’ajudar als altres, també.
======================================
Entrevista realitzada el 2 d’agost del 2020, a Madrid.
(Dins del període de confinament de la Pandèmia del Covid-19)














